logo logo
Grote Hagen 92 3078 RC Rotterdam
T: 010 - 760 02 46 E: info@pit010.nl
Contact opnemen

Dementievriendelijke wijk

Je verwacht het misschien niet, maar dementie is volksziekte nummer 1. In Nederland leven naar schatting 270.000 mensen met dementie, in 2040 stijgt dat zelfs naar 550.000. Het helpt enorm wanneer dementie niet alleen herkénd wordt, maar er vervolgens ook direct iets voor diegene betekend kan worden. Aafje, Humanitas, Laurens en PIT 010 slaan daarom de handen ineen om van IJsselmonde een dementievriendelijke wijk te maken.

Wat is dementie?

Dementie is een ingrijpende aandoening waarbij je langzaam jezelf en elkaar verliest. De eerste verschijnselen van dementie verschillen per persoon, denk aan: vergeetachtigheid, problemen met dagelijks handelen, vergissingen met tijd/plaats, taalproblemen, kwijtraken van spullen, slecht beoordelingsvermogen, terugtrekken uit sociale activiteiten, veranderingen in gedrag en humeur, onrust of problemen met het zien (bron: Alzheimer Nederland).

Samen dementievriendelijk in IJsselmonde

Aafje, Humanitas, Laurens en PIT 010 slaan de handen ineen om van IJsselmonde een dementievriendelijke wijk te maken. De insteek is praktisch starten en aansluiten op wat er al in de wijk aanwezig is. Beginnen bij het herkennen en bewust worden van (de gevolgen van) dementie, het bespreekbaar maken en natuurlijk zorgen voor aansluitende, gerichte zorg en ondersteuning. In eerste instantie richten we ons op het gebied rondom winkelcentrum Keizerswaard, waar veel ouderen wonen. Albert Heijn Keizerswaard doet al mee, als eerste dementievriendelijke supermarkt in de wijk. Zestien medewerkers volgden de cursus ‘Omgaan met dementie’, bekijk in de video hieronder wat zij daarvan vonden! Wil je meer weten over de training? Kijk dan op www.samendementievriendelijk.nl.

Advies- en Meldpunt Ouderen

Zien en herkennen is 1… Doen is natuurlijk 2. Om direct de juiste opvolging te geven aan het herkennen van een buurtbewoner met dementie, is het ‘Advies- en Meldpunt Ouderen’ in het leven geroepen. Op zaterdag 21 september is het officieuze startsein gegeven voor dit Advies- en Meldpunt Ouderen, samen met en bij de eerste dementievriendelijke supermarkt Albert Heijn Keizerswaard.

Wanneer een winkelmedewerker voortekenen van dementie signaleert bij een bezoeker, daar een ‘niet pluisgevoel’ bij krijgt, maar niet goed weet wat te doen, belt hij of zij naar het Advies- en Meldpunt Ouderen: 010 – 271 38 00. Dit centrale telefoonnummer van Humanitas is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Een medewerker verzamelt en noteert alle relevante gegevens, beantwoordt direct korte vragen en schakelt indien nodig een casemanager dementie in.

Meer weten?

Wil je meer weten over IJsselmonde als dementievriendelijke wijk, over het Advies- en Meldpunt Ouderen of wil je een training aanvragen voor jouw medewerkers? Neem dan contact op met Martien Heeffer (mheeffer@stichtinghumanitas.nl, 06 – 53 40 77 89) of Oscar Papa (o.papa@bagroep.nl, 06 – 51 35 23 43).