logo logo
Grote Hagen 92 3078 RC Rotterdam
T: 010 - 760 02 46 E: info@pit010.nl
Contact opnemen
07/10/2021

Nazomer in Lombardijen “Bakken voor de Buurt”

De Molièrebuurt stond in augustus en september in het teken van “Bakken voor de Buurt”. Op het grasveld tussen de Voltairestraat/Rousseaustraat en de duoflatjes aan de Molièreweg streek een maand lang een heuse bakkerskar neer.

In en om deze kar, die sterk aan een pipowagen doet denken, organiseerden verschillende spelers in de wijk, waaronder PIT 010, verbindende activiteiten. Gelijktijdig werkte kunstenaar Ricardo van Zwol aan een muurschildering op het flatgebouw aan de Voltairestraat/Rousseaustraat.

In deze pop-up buurtverbindingsplek konden bewoners vijf dagen per week samen koffiedrinken met wat lekkers. Sander en Peik van het Thuismakerscollectief en Bakkerij de Eenvoud organiseerden diverse baksessies met bewoners. PIT 010 was verantwoordelijk voor jongerenactiviteiten. Allemaal om de buurtbewoners met elkaar in verbinding te brengen.

Kinderen Bakken voor de Buurt: Van cupcake tot kaasstengel

Een van de activiteiten die PIT 010 organiseerde in de bakkerskar, was het bakken van cupcakes en het versieren van  kaasstengels. Het plezier straalde af van de gezichten van de kinderen. Het leuke was dat de kinderen nu eens een keer aan het bakken waren, en de volwassenen achterover konden leunen en konden genieten van alle lekkers.

Sociaal werker Miranda Schilperoord: “We kijken terug op gezellige middagen waar kinderen cupcakes bakten en uitdeelden aan bezoekers.”

Onthulling muurschildering

Gedurende de maand zagen de bewoners van de Voltairestraat/Rousseaustraat hoe het kunstwerk van Ricardo van Zwol tot stand kwam. Het project werd afgesloten met de feestelijke onthulling van het eindresultaat.  De aanwezige bewoners zijn heel positief: “Ik woon hier lang genoeg en hiervoor was de muur gewoon roze, maar dit is veel beter. Ik vind dat iedereen een schilderij moet krijgen op de muur.’’

Ook kwam wethouder Grauss van armoedebestrijding, schuldenaanpak en informele zorg langs om de nieuwe muurschildering te bewonderen. Ook bij hem is de transformatie in de smaak gevallen: “Ik was hier twee weken geleden ook en toen was het een zooitje met allemaal gekke symbolen op muur. En nu Voltaire, de naam van het gebouw en ook nog een quote erbij, dat maakt het wat persoonlijker.”

Een fijne samenwerking

“Bakken voor de buurt” was een project van Havensteder, HPL, gemeente Rotterdam, PIT 010, Thuismakerscollectief en Bakkerij de Eenvoud in samenwerking met de bewoners.