logo logo
Grote Hagen 92 3078 RC Rotterdam
T: 010 - 760 02 46 E: info@pit010.nl
Contact opnemen
22/09/2021

Meekijken met vrijwilliger Asmae: Met vrijwilligerswerk vind je je balans weer terug!

In de rubriek ‘meekijken met PIT 010’ kijken we mee met de werkzaamheden van onze vrijwilligers om je een goed beeld te geven van hun dagelijkse activiteiten. Dit keer kijken we een dagje mee met Asmae, alweer een halfjaar actief achter de balie bij Huis van de Wijk Grote Hagen.

Met vrijwilligerswerk help je een ander. Maar ook jezelf. Vrijwilligerswerk helpt je om nieuwe talenten bij jezelf te ontdekken, werkervaring op te doen, vaardigheden te ontwikkelen en mensen te ontmoeten. Soms helpt het doen van vrijwilligerswerk je om je kracht te herwinnen. Even op “pauze” te drukken, maar nog wel in contact met mensen te zijn. Dat laatste deed de 34-jarige Rotterdamse Asmae. Vier maanden geleden liep zij binnen bij PIT 010 en zag dat ze vrijwilligerswerk als baliemedewerkster kon doen. Inmiddels werkt zij niet alleen als baliemedewerkster, maar geeft ze ook trainingen in gastvrijheid bij PIT 010.

Een échte Rotterdammer

Asmae woont haar hele leven al in ‘op Zuid’. De eerste vijf jaar van haar leven in de wijk Feijenoord en daarna verhuisde ze met haar ouders, zussen en broers naar de wijk Lombardijen. Wat Asmae toen opviel was het groen in de wijk. “Wat ik mij vooral kan herinneren zijn de bramen die er groeiden. Gewoon in het wild. Intussen is er is veel veranderd. De wijk is nog steeds groen, maar de tuinen zijn strakker en mooier geworden en er zijn parken gekomen. Dat is mooi om te zien. Maar die bramen kan ik nergens meer vinden”, vertelt Asmae lachend.

Na haar havo-opleiding ging ze naar de Hogeschool Inholland in Rotterdam. Ze haalde daar haar diploma “Hoger toeristisch en recreatief onderwijs”. De keuze voor die opleiding was voor haar vanzelfsprekend. “Ik hou nu eenmaal veel van reizen, heb een grote belangstelling voor culturen en taal en heb een goed gevoel voor service en dienstverlening”, aldus Asmae. 

“Ik hou nu eenmaal veel van reizen, heb een grote belangstelling voor culturen en taal en heb een goed gevoel voor service en dienstverlening”.

Tijdens haar studies had ze altijd verschillende bijbanen, soms wel drie tegelijk. Zo werkte ze bij een bloemist, in een supermarkt en in de horeca. Ook deed ze vrijwilligerswerk. Bij het Centrum Voor Dienstverlening (CVD) organiseerde ze activiteiten voor kinderen en bood huishoudelijke hulp aan ouderen. Esmae kijkt met veel plezier terug op deze periode. “Toen ik vanwege de toenmalige economische crisis (2011) geen baan kon vinden in het toerisme, heeft mijn vrijwilligerswerk mij wel geïnspireerd om te kiezen voor een ander pad.”  

De overstap van de Hogeschool naar een baan in de verzorging

Zo begon ze bij de Utrechtse thuiszorgorganisatie Joost Zorgt, dat in 2019 overging in Anna voor Zorg. Drie jaar lang werkte Asmae in verschillende kantoorfuncties en groeide zij door als zorgcoördinator. Hier bracht ze huishoudelijke zorgvragen in kaart en verbond ze deze aan zorgverleners. Dat deed ze met veel enthousiasme. Maar toen haar leidinggevende vroeg of ze interesse had om een betaalde opleiding als verzorgende te gaan volgen, hoefde ze niet lang na te denken. Ze startte met een intensief traject waar ze werk en studie combineerde. Asmae: “Ja het was pittig, maar ook erg leuk. De docenten kwamen zelf uit de praktijk en er kwamen geregeld gastsprekers langs. Juist de verhalen van die gastsprekers, van wie sommigen op hoge leeftijd, maakten veel indruk op mij.” Na een jaar behaalde Asmae haar diploma als verzorgende en zette haar loopbaan als verzorgende voort bij Anna voor Zorg.

Groeien bij PIT 010

Het werk in de zorg was voor Asmae behoorlijk zwaar. Op een gegeven moment merkte ze dat het te veel voor haar werd. De balans tussen haar werk- en privéleven was zoek. Eigenlijk miste ze het plezier dat ze eerder haalde uit haar vrijwilligerswerk bij het CVD. Ze besloot op zoek te gaan naar vrijwilligerswerk in de buurt.

Bij het Huis van de Wijk zag ze dat men op zoek was naar een baliemedewerkster. De volgende dag besloot ze om te solliciteren op de functie gastvrouw/baliemedewerkster. Wijkmakelaar Annet merkte in het gesprek met Asmae al dat ze veel meer kwaliteiten bezit dan de functie waarop ze had gesolliciteerd. Asmae kreeg al snel de kans om naast de vrijwilligersfunctie als baliemedewerkerster zich ook te ontwikkelen als trainster Gastvrijheid.

Het vrijwilligerswerk bij PIT 010 heeft ervoor gezorgd dat Asmae haar balans langzamerhand weer terug aan het vinden is. Asmae: “Het doen van vrijwilligerswerk bij PIT 010 geeft mij een fijn gevoel. Je geeft iets terug aan de maatschappij zonder dat je daarvoor iets terugverwacht. Je bouwt je innerlijke kracht weer op. Ik kan er weer volop tegenaan.”

“Het doen van vrijwilligerswerk bij PIT 010 geeft mij een fijn gevoel. Je geeft iets terug aan de maatschappij zonder dat je daarvoor iets terugverwacht. Je bouwt je innerlijke kracht weer op. Ik kan er weer volop tegenaan.”

Drie tips voor vrijwilligers

Asmae wil in haar leven blijven werken met mensen. Het behandelen van mensen met respect gelooft ze heilig in. Haar motto is dan ook: “Behandel mensen zoals jezelf behandeld wil worden.”  Graag geeft ze de volgende tips mee aan andere (toekomstige) vrijwilligers:

  1. Wanneer je vrijwilligerswerk doet, verwacht er dan ook niks voor terug. Bespreek van tevoren wanneer je er wel wat voor terug wenst.
  2. Ga de verbinding met mensen aan, zonder de mensen gelijk te beoordelen.
  3. Stel jezelf open om te blijven leren.

PIT 010 heeft indruk op Asmae gemaakt. “Niet alleen de koffie staat voor je klaar, maar het team van PIT 010 staat echt voor je klaar om je vooruit te helpen in je leven,” aldus Asmae.

Delen is lief!

Vond je dit een waardevol artikel? Deel het met je familie, vrienden, collega’s en meer! Samen creëren we een IJsselmonde waar mensen elkaar verder helpen.