logo logo
Grote Hagen 92 3078 RC Rotterdam
T: 010 - 760 02 46 E: info@pit010.nl
Contact opnemen
28/05/2019

Meekijken met… Lieke de Vlaam, participatiemakelaar

In de rubriek ‘meekijken met PIT 010’ kijken we mee met de werkzaamheden van onze teamleden om je een goed beeld te geven van hun dagelijkse activiteiten. Dit keer stellen we een aantal vragen om Lieke de Vlaam, participatiemakelaar bij PIT 010, te leren kennen.

Hoi! Kun je jezelf even kort voorstellen?

“Goedendag, natuurlijk! Ik ben Lieke de Vlaam en ik ben 35 jaar oud. De afgelopen 12 jaar werkte ik als leerkracht in het basisonderwijs. Leuk, maar ik had zin in iets anders. Een uitdaging en een sprong in het diepe. Er is een zoektocht aan vooraf gegaan, maar het is gelukt! Ik ben inmiddels aan de slag als participatiemakelaar bij PIT 010. Ik woon zelf in het mooie en rustige Hoeksche Waard, maar ik vind het geweldig om in Rotterdam te werken.”

En, wat doe je precies als participatiemakelaar?

“Als participatiemakelaar werk ik aan het vergroten van de zelfredzaamheid van wijkbewoners, die een langere afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Deze bewoners worden door de gemeente naar PIT 010 verwezen om een ‘tegenprestatie’ te doen, deze samenwerking heet Prestatie010. Denk hierbij aan vrijwilligerswerk, mantelzorgen of meedoen aan een taal- en/of computercursus. Wanneer de taalvaardigheid verbeterd moet worden, kan iemand deelnemen aan de Participatiecampus, in het Huis van de Wijk. Mensen met verschillende culturele achtergronden komen daar in contact met elkaar, waardoor hun sociale netwerk wordt vergroot. Samen volgen ze bijvoorbeeld Nederlandse taallessen op niveau, gegeven door vrijwillige docenten. Het is de bedoeling dat de cursisten doorstromen naar een steeds hoger niveau, om vervolgens bijvoorbeeld vrijwilligerswerk of betaald werk te kunnen doen. Om dat te bereiken wordt er een traject aangeboden met een goed onderwijsaanbod, groepsactiviteiten en nauw contact met de cursisten. Alles om hen te stimuleren, motiveren en in hun kracht te zetten, zodat ze vol zelfvertrouwen kunnen deelnemen aan de maatschappij!”

Wat vind je het leukst aan je werk?

“Ik word blij van het persoonlijke contact met mensen. En als ik mensen dan ook nog verder kan helpen, ben ik helemaal gelukkig! Deze functie is zeer afwisselend. Ik ben veel op pad van het ene Huis van de Wijk, naar het andere. Daardoor zit ik steeds in een andere werkomgeving. Door mijn didactische achtergrond kan ik me inzetten op de lesgerichte activiteiten in de Participatiecampus. De vrijwillige docenten zo begeleiden dat ze op een goede en leuke manier les kunnen geven en op die manier kunnen bijdragen aan de taalontwikkeling van de cursisten. Ik heb leuke en enthousiaste collega’s, ieder heeft zijn eigen specialisme binnen de welzijnssector. Maar met elkaar zorgen we ervoor dat de mensen die net een beetje extra hulp nodig hebben, weer een stapje verder komen.”

Waar ben je op dit moment mee bezig?

“Momenteel ben ik bezig om de Participatiecampus zo in te richten dat er een traject is met een goed onderwijsprogramma. Daar komt veel bij kijken; intakes,  interne- en externe overleggen, goede docenten, begeleiding, het juiste lesmateriaal en een doorgaande lijn. Ik let goed op waar behoefte aan is en aan welke eisen moeten worden voldaan.”

Wil je meer weten?

Stel je vraag aan:

Lieke de Vlaam
T: 06 – 21 88 52 57
E: l.vlaam@pit010.nl

Mei 2019