logo logo
Grote Hagen 92 3078 RC Rotterdam
T: 010 - 760 02 46 E: info@pit010.nl
Contact opnemen
15/11/2021

Handige (web)adressen en wetenswaardigen op gebied van armoede en schulden

Binnen Rotterdam is een grote hoeveelheid instanties dat zich bezighoudt met het terugdringen van armoede en schulden. Hieronder een kort overzicht van een aantal handige webadressen, hulpgevende instanties en andere zaken die kunnen helpen bij het ondersteunen van bewoners.

Ken jij organisaties of personen die écht op deze lijst vermeld moeten worden? Stuur dan een berichtje naar Nathalie Lakin n.lakin@pit010.nl dan maken we met elkaar deze pagina up-to-date.

Extraatje010, hulp bij rondkomen

Extraatje 010, hulp bij rondkomen

Heeft u een laag inkomen en maakt u zich zorgen over geld? Heeft u extra uitgaven voor uzelf of uw gezin? De gemeente kan u helpen. Een overzicht van de regelingen vindt u op de website van de gemeente www.rotterdam.nl/wonen-leven/extraatje-010

Meer informatie

Vragen over de regelingen? Of heeft u hulp nodig? Bel 14 010, bezoek Informatiepunt Digitale Overheid in Bibliotheek Rotterdam of stap binnen bij een Huis van de Wijk bij u in de buurt.

Gezinnen in Armoede

House of Hope

House of Hope

House of Hope is een laagdrempelige welzijnsorganisatie waar professionals en vrijwilligers gaan voor persoonlijke bloei en samenhang van wijkbewoners in Beverwaard. We bieden ondersteuning op maatschappelijk gebied, zijn dagelijks open met een woonkamer en formulierenteam en helpen door het langdurig oplopen met mensen en verbinden aan initiatieven/activiteiten/anderen in de wijk. ‘Gewoon doen!’ is ons motto. Iedereen is welkom, waardevol en inzetbaar. 

De diverse activiteiten die House of Hope organiseert vind je in de agenda.

Meer informatie

Voor meer informatie kijk op www.houseofhope.nl of neem contact op met Jeroen Geertsma via 06 –  407 658 65 of jeroen.geertsma@houseofhope.nl

NL Training

NL Training

NL training biedt non-formele taaltrajecten aan iedereen die in Rotterdam Zuid woont/ingeschreven staat, 18+ is en niet (meer) inburgeringsplichtig is.

De niveaus die we aanbieden zijn alfa, 0-A2 en A2-B1. Naast de methode voor de taal (Diglin en LINK) maken wij in de lessen ook gebruik van eigen ontwikkelde methodes voor drie verschillende sporen waar de deelnemers uit kunnen kiezen: Taal en Gezondheid, Taal en Werk én Taal en Ontwikkeling van je kind.

De trajecten duren 10, 15 en 20 weken. De lessen worden twee keer per week gegeven en duren telkens 3 uur. Elke deelnemer heeft recht op twee trajecten: eerst 15 weken, daarna 10 weken. De trajecten van 20 weken zijn voor de alfa’s.

Wij organiseren trajecten op verschillende locaties in Rotterdam Zuid, verspreid over Feijenoord, Lombardijen, IJsselmonde, Beverwaard en hebben ook locaties in Pernis, Hoogvliet, Charlois en Rozenburg. Deelnemers kunnen dus dicht bij huis terecht voor Nederlandse taallessen en hoeven niet per se naar de hoofdlocatie op de Strevelsweg 700, waar wij trouwens ook dagelijks lessen geven in de drie verschillende sporen en niveaus.

Meer informatie

E: info@nltraining.nl | T: 010-3033214 | www.nltraining.nl

Van Veldhuizen Stichting

Van Veldhuizen Stichting

Binnen Rotterdam zijn veel kwetsbare kinderen en gezinnen. Gezinnen waar de draagkracht en draaglast niet in balans zijn, waar ouders problemen hebben op meerdere leefgebieden en kinderen zich niet optimaal kunnen ontwikkelen. De Van Veldhuizen Stichting werkt al 60 jaar met deze kwetsbare kinderen en gezinnen. Dit doen we als expertisecentrum via een totaalaanpak met producten als gezinsbegeleiding, opvoedondersteuning en hoogwaardige kinderopvang Plus.

Project ‘Van Kansarm naar Kansrijk’

Via het Sint Laurensfonds hebben wij de mogelijkheid gekregen om aan onze missie te werken met het project ‘Van Kansarm naar Kansrijk’. Met dit project willen wij gezinnen die in de armoede dreigen te belanden of in armoede leven ondersteunen om uit deze situatie te geraken. Door het inzetten van kleine interventies en één gezinsondersteuner per gezin, eerst intensief, daarna steeds meer op afstand willen wij bereiken dat deze gezinnen na afloop hun eventuele problemen zelfstandig het hoofd kunnen bieden, of weten waar zij voor hulp kunnen aankloppen.

Voor wie? Kwetsbare maar Kansrijke gezinnen De omvang van de doelgroep gezinnen die in aanmerking kunnen komen voor deze aanpak is binnen Rotterdam groot. Het gaat om een diversiteit van gezinnen met een diversiteit aan problematiek. Het kan gaan om een alleenstaande jonge moeder die het financieel moeilijk heeft en niet goed weet hoe alles te organiseren na de geboorte van haar kind, maar net zo goed om een gezin waarvan vader zijn werk heeft verloren, moeder nooit gewerkt heeft, er schulden aan het ontstaan zijn en er weinig tot geen aandacht meer naar de kinderen gaat. Of een alleenstaande moeder met 3 kinderen en een verleden van huiselijk geweld. De kinderen doen het prima maar moeder kan de opvoeding door haar onverwerkte verleden maar net het hoofd bieden. Met extra hulp is zij prima in staat om het aan te kunnen. Deze aanpak kan haar net die extra hulp geven die hiervoor nodig is.

Meer informatie

Van Veldhuizen Stichting | Isaac Hubertstraat 121 | 3034 CS Rotterdam | www.vanveldhuizenstichting.nl

Of neem contact op met de projectleider “van Kansarm naar Kansrijk”, Sigrid Mol via sigrid@vanveldhuizenstichting.nl of 06 18 41 63 17.

Viktor Vitamientje

Viktor Vitamientje

Groente en fruit voor gezinnen in geldnood

1 op de 5 kinderen in Rotterdam groeit op in armoede en krijgt in veel gevallen onvoldoende vitamines binnen. Daarom helpt Viktor Vitamientje Rotterdamse ouders in geldnood door hen wekelijks te voorzien van groente en fruit. Want wij vinden dat ieder kind de kans moet krijgen om fysiek en mentaal gezond op te groeien.

Meer informatie

Voor meer informatie kijk op de website van Viktor Vitamientje

Viktor Vitamientje | Annastraat 2c | 3062KA Rotterdam
E: info@viktorvitamientje.nl

VraagApp

VraagApp, voor hulp bij dagelijkse vragen

Dankzij Fonds Achterstandswijken Rotterdam is VraagApp gratis beschikbaar voor elke Rotterdammer. VraagApp is ontwikkeld voor iedereen die de maatschappij wat ingewikkeld vindt.

De app helpt deze mensen bij hun dagelijkse vragen. En geeft wat lucht aan begeleiders. Een uitkomst in deze tijd waarin de druk op professionals steeds maar groter wordt.

VraagApp is 24/7 bereikbaar en vragen worden snel beantwoord. Ze monden dus niet uit in stress of grote problemen. Vragenstellers typen (of spreken) hun vraag in op hun telefoon en vrijwilligers krijgen de vraag op hun scherm. De eerste vrijwilliger die zin, tijd en de kennis heeft pakt de vraag op. VraagApp zorgt dat kwetsbare burgers meer zelfstandig kunnen. Het gebruik is eenvoudig, veilig en leuk. Ook is het na 4 jaar bewezen succesvol.

En het goede nieuws is: vanaf nu is VraagApp helemaal gratis te downloaden in de Appstore en Google Play (vul in groepscode: 010). Probeer het gerust zelf even uit. Hierbij een uitlegfilmpje gericht op potentiële gebruikers, in eenvoudige taal: https://youtu.be/NjH27lG-BIw 

Meer informatie

Kijk op de website VraagApp | En je kan weer verder

E: info@vraagapp.nl
T: 020-8950780