logo logo
Grote Hagen 92 3078 RC Rotterdam
T: 010 - 760 02 46 E: info@pit010.nl
Contact opnemen
21/12/2021

DemenTalent: Zet mensen in hun kracht en in de maatschappij

Geheugenproblemen en dan?

Het kan allerlei oorzaken hebben; beginnende dementie of niet aangeboren hersenletsel, en soms is de oorzaak niet precies duidelijk. Maar dat het er is wel: Geheugenproblematiek. Zo erg dat je eigenlijk niet meer kunt werken. Dat maakt de klap van die geheugenproblemen vaak nog zwaarder. Vooral omdat mensen vaak wél onderdeel willen blijven uitmaken van de maatschappij, actief willen zijn in hun vertrouwde omgeving, die soms helemaal niet meer zo vertrouwd voelt.

DemenTalent biedt mensen met (beginnende) geheugenproblemen de kans om zich op een laagdrempelige manier in te zetten in hun buurt. Natuurlijk passend bij wat zij zelf willen en kunnen. PIT 010 en Aafje hebben de handen ineen geslagen voor dit project. Zij bekijken samen met de deelnemer  en eventueel hun naaste(n) waar hun interesses en talenten liggen. Samen wordt gezocht naar een passende activiteit. Er zijn verschillende mogelijkheden. Bijvoorbeeld wanneer iemand heel veel van lezen houdt, dan zou hij of zij kunnen gaan voorlezen op een basisschool. Of iemand met twee rechterhanden kan aan de slag met klussen bij een (sport)vereniging of met het onderhouden van een buurttuin.

Werk met waarde

Het kan zijn dat mensen zich onzeker voelen over of ze bepaalde dingen nog wel kunnen. Maar, ook als iemand beginnende geheugenproblemen heeft, zijn er nog altijd dingen die hij of zij wel degelijk kan, waar hij of zij goed in is, en nog belangrijker, waar hij of zij blij van wordt! Werk dat van waarde is voor henzelf en hun omgeving. Het geeft voldoening en zelfvertrouwen om daarmee aan de slag te gaan. Zo blijft iemand met (beginnende) geheugenproblemen actief en in contact met mensen in hun buurt. En in sommige gevallen kan het zelfs helpen bij het vertragen van het proces van geheugenverlies.

Misschien ken je iemand in je omgeving met geheugen problemen, iemand van je familie of een buurman of buurvrouw of een goede vriend of vriendin. Aarzel dan niet om samen met die persoon contact met ons op te nemen. Er zijn geen verplichtingen aan verbonden, kennismaken en meer leren is geheel vrijblijvend.

Voorlichtingsbijeenkomst

Om nog beter uit te leggen wat DemenTalent allemaal kan betekenen voor mensen met geheugenproblematiek organiseert PIT 010 samen met Aafje begin 2022 een online bijeenkomst voor geïnteresseerden. Dat kunnen ook mensen zijn die vanuit professioneel oogpunt vaak te maken hebben met mensen met geheugenproblematiek, zoals thuiszorgmedewerkers, sociaal werkers en maatschappelijk werkers. Tijdens deze bijeenkomst zal een aantal sprekers het programma toelichten en is er ruim gelegenheid tot vragen stellen.

Heb je interesse in het bijwonen van de bijeenkomst? Meld je dan voor 15 januari 2022 aan door een mailbericht te sturen naar r.burleson@pit010.nl o.v.v. Voorlichtingsbijeenkomst DemenTalent.

Meer lezen? Dat kan HIER: DemenTalent – PIT 010