logo logo
Grote Hagen 92 3078 RC Rotterdam
T: 010 - 760 02 46 E: info@pit010.nl
Contact opnemen
02/03/2022

Blijven leren van ervaringsdeskundigen

Geslaagde voorlichting over het leven met een licht verstandelijke beperking. Bij PIT 010 besteden we veel aandacht aan het blijven leren en helpen ontwikkelen van onze medewerkers en vrijwilligers. Daarom organiseren we met regelmaat workshops, trainingen en voorlichtingsbijeenkomsten.

Donderdag 10 januari heeft ons team met veel plezier een voorlichting bijgewoond met het onderwerp ‘licht verstandelijke beperking’.
De voorlichting is door Petra van Herel en twee ervaringsdeskundigen Bianca en Elevania van MEE Rotterdam Rijnmond verzorgd.

Zij vertelden samen heel veel over leven met een verstandelijke beperking en hoe wij als hulpverleners, maar ook als mens, daar het beste mee om kunnen gaan.

Jongerenwerker Jozua vertelde hierover:

 “Ik ervaar het als een meerwaarde om de voorlichting van een ervaringsdeskundige te krijgen. Je neemt het eerder aan, omdat er  daadwerkelijk gevoel in zit door zijn/haar persoonlijk verhaal. De mate van zelfredzaamheid en het niveau van communiceren ligt hoger dan in eerste instantie gedacht. Ik heb geleerd dat de afstand tussen een lager IQ en een gemiddeld IQ niet zo groot is als verwacht. Zeer nuttig, vooral ook mooi om te zien dat de dames vol humor zitten. Misschien lager IQ, maar veel hoger EQ dan gemiddeld!”

Aan het eind van de voorlichting kregen we de volgende tips van de ervaringsdeskundigen:

  • Doe normaal, ga om met een ander zoals jezelf behandeld wilt worden
  • Ik bepaal zelf over mijn eigen leven
  • Wacht even tot ik klaar ben met praten
  • Heb geduld
  • Houd de informatie eenvoudig maar niet kinderachtig
  • Help mij bij het maken van beslissingen, maar laat mij zelf beslissen
  • Praat met mij, niet over mij
  • Geef duidelijkheid, vraag na als iets niet duidelijk is

In deze serie voorlichtingen staat binnenkort een middag over mensen met een Training cultuursensitief handelen, discriminatie & diversiteit op de agenda, en wat later in het jaar een bijeenkomst over LGBTQ+.